Ben jij een ultieme generalist op vele vlakken?

 

Vandaag kom ik uit de kast.


Ik ga er niet langer omheen draaien: Ik heb geen masterplan. Ik herhaal, ik heb GEEN masterplan voor dit leven of het werk dat ik doe.

Ik ben een ultieme generalist op vele vlakken.

Ik heb uiteenlopende hobby’s uitgeprobeerd. Zo heb ik ooit gebeeldhouwd, Raku gestookt, kano gevaren, aan karate, tennissen en hockeyen gedaan, uitvindingen en scheikundige proeven bedacht, een cursus sterrenkunde gevolgd, een tuinstoel gemaakt van pallets, een keramieken pot en een beeldboek gemaakt, een stadsgids voor kinderen en een eigen kinderboek geschreven, een sieraad gemaakt en aan origami gedaan.

Geen van deze hobby’s doe ik nu nog of heb ik daarna ooit nog een keer opgepakt.
Als opleiding koos ik voor Sociale Geografie voor Educatie. Nooit iets mee gedaan. Wel leuke bijvakken gevolgd bij de Universiteit van Wageningen over overtuigen en in Leiden over Kind en Media. Niet verder op doorgegaan.

Enkele jaren ben ik interaction designer en daarna projectleider geweest in de multimedia, daarna afdelingen opgezet in de IT branche om vervolgens als professionele regeltante bij de Academie voor Drama aan de slag te gaan.

Het kwam een voor een op mijn pad. Het was leuk om te doen, maar daarna kwam ik toch terecht op een ander pad. Nu dus een eigen bedrijf op het gebied van productief werken & creatief denken en wat al niet meer.

Ik doe iets, niet te lang, ik duik niet teveel in de diepte en zonder schijnbaar vervolg. Ogenschijnlijk vrijblijvend.

Ik stel me de vraag of er hier sprake is van een gebrek aan focus? Anderen zijn blijven sporten of inmiddels zeer kundig in een bepaalde hobby of werkgebied. Ze zijn specialist geworden op hun vakgebied, misschien zelfs experts en vaak met succes.

Of gaat het hier om een gave om in zowat alles geïnteresseerd te zijn? Heb ik een open blik en een breed perspectief gekregen door te experimenteren in uiteenlopende gebieden? Ben ik de ultieme generalist?

Na 47 jaar vraag ik me weleens af of ik verder had gestaan, als ik me wél gefocust had, en wél bewust voor iets gekozen had. Is het tijd om de mantel van veelzijdigheid van me af te schudden en specialist te worden?

Maar als ik dat opschrijf dan gaat het al kriebelen en jeuken. Want als ik eerlijk ben, vraag ik me af: hoe lang zal het duren voor ik weer een andere richting insla en “iets anders ga doen”?

Voorlopig zit ik goed als ondernemer. Mijn natuurlijke habitat omdat het meer dan voldoende ruimte biedt om geregeld wat nieuws te bedenken en op te pakken.

Het mooie is dat ik merk dat ik steeds meer klanten krijg die soort gelijk in elkaar steken. Mensen die niet in één vakje passen en dat zeker ook niet willen. Mensen die veel interesses hebben, variatie nodig hebben, het liefst constant bijleren, met een brein dat overloopt van ideeën en constant ongewone verbindingen leggen.

Mensen die daardoor soms behoorlijk in de war raken omdat de buitenwereld dat niet begrijpt of waardeert. Die de jack-of-all-trades worden genoemd, of warhoofden of dromers met hun hoofd vol ideeën. Mensen die nooit iets afmaken.

En hoe toepasselijk. Het type mens dat ik beschrijf, daar bestaat niet één term voor. Deze mensen worden creatieve generalisten, scanners, multipotentials, renaissance souls, beelddenkers, creatieve denkers, ideeënmachines, regenwoud breinen, multi-getalenteerd, bruggenbouwers, rechter brein denkers, intuitives (MBTI-taal),  omgekeerd briljant of visueel-ruimtelijke denkers genoemd.

 

Dus verschiet niet als ik weer eens een titel, een functieomschrijving of een dienst verander op mijn website of linked-in. Mijn marketing assistent wordt er helemaal gek. Maar ja, ik heb nu te lang geprobeerd om me te specialiseren en lineair te leven en leren, het werkt niet voor mij. Tijd om uit die kast te blijven.

Wil je weten of jij ook een ultieme & creatieve generalist bent? Download hier de gratis test. 

 

  • Herken je jezelf en heb jij behoefte aan persoonlijke begeleiding of coaching in de vorm van een goed gesprek met praktische aanpak?
  • Ben je HR-manager of teamleider en wil je meer weten hoe je de creatieve generalisten binnen jouw organisatie het best kan begeleiden?

    Vraag hier je gratis gesprek aan. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.

 

Wil je weten of jij ook een creatieve generalist bent? Download hier de test. 

 

Deze tekst is TOTALLY inspired by Sofie Verhalle die een interview had met Silvia Derom.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste fenomenale tips op het gebied van productief werken & creatief denken?
Meld je dan nu aan en je ontvangt automatisch de nieuwsbrief in je mailbox.

dit veld niet invullen s.v.p.