Hoe revolutionair ben jij? 

We lezen en horen steeds dat alles verandert maar het blijft soms een ver van mijn bed show. Maar als je zo nu en dan terugkijkt, merk je dat de verandering sneller gaat dan je denkt.

Fast Forward 12 jaar. Het is nu 2030.

Hoe ziet jouw dag eruit? Hoe leef je? Waar werk je? En met wie? En met welke middelen en apparaten? Wat is er zo revolutionair ?

Ons werk en onze werkplek veranderen. Door nieuwe technologieën worden werkzaamheden efficiënter en makkelijker uitgevoerd.

De eerste hologram receptioniste zit al achter haar balie. De hologram-receptioniste (laten we haar gewoon Debby noemen, wel zo lekker vertrouwd). Daar ontvangt ze leveranciers, neemt pakketjes aan en informeert werknemers als een bezoeker is gearriveerd. 

bron: www.prsonas.nl

Op je kantoor werk je met andere collega’s, namelijk in de vorm van enen en nullen en dat verpakt in een computeromhulsel. Deze slimme computers nemen de eenvoudige taken van ons over.

En als je gaat vergaderen doe je dat natuurlijk niet meer fysiek (hoe 2018 is dat!) maar in virtuele vergaderzalen waar alle deelnemers in een niet bestaande kamer zitten als ge-uploadde silhouetten.

Oh en die saaie ruimtes waar je nu soms inzit, die zijn ook verleden tijd. Met een mooi 3D brilletje op, tover je die zo om in een groot digitaal whiteboard waar je met je vingers op kunt schrijven. En een paar jaar later kan je er misschien wel met je gedachten je hele presentatie op de muur projecteren.

En dan nog de bureaus waar je nu aan werkt. Serieus, zit jij nog op een zwarte of donker grijze bureaustoel? Kan echt niet meer! Bureaus staan nu ook vaak op een vaste plek. Straks zit/sta/loop je aan een mobiel bureau dat de voor jou ideale werkomstandigheden regelt en die ook meteen een ingebouwde Personal Assistent is en je agenda bijhoudt.

Wat dacht je van smart buildings waar je echt niet meer met je vinger een knop indrukt om licht te krijgen. Nee je loopt de ruimte binnen, iets detecteert wie je bent en stelt zo jouw lichtplan in of jij zegt hardop wat voor soort licht je wilt en dat wordt direct geregeld.

Naast de fysieke ruimte, moet je vooral ook de vaardigheden die je tijdens je opleiding en je leven hebt geleerd, niet vergeten. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier volwassenen aangeeft dat er een mismatch is tussen de vaardigheden die ze hebben geleerd en dat wat ze nodig hebben om hun huidige werk goed uit te voeren. En het wordt nog erger… want het World Economic Forum onderzocht dat 35% van de vaardigheden die nu nodig zijn voor banen in verschillende industrieën tegen 2020 niet meer zo nuttig zullen zijn.

Bekijk hier de infographic.

Vaardigheden die nodig blijven, zijn o.a. analytisch denken en actief leren.
“Menselijke” vaardigheden zoals creativiteit, originaliteit en initiatief, kritisch denken, overtuigen en onderhandelen zullen hun waarde behouden, net als aandacht voor detail, veerkracht, flexibiliteit en oplossen van complexe problemen.

Bij vaardigheden die wat minder van belang worden, kan je denken aan je geheugen, verbale en ruimtelijke vaardigheden, het managen van financiële en materiële middelen. Handvaardigheid, uithoudingsvermogen en precisie werk wordt straks ook minder van belang geacht.

En nu weer even terug naar jou, anno 2018.

Hoe zit dat met jouw toekomst?

Hoe serieus neem jij jezelf en je vaardigheden en kwaliteiten? Denk jij na over je toekomst en dat van je werk? Hoeveel investeer jij in jezelf om toekomstbestendig te blijven? Hoe bereid jij je voor op de nieuwe kansen van de vierde industriële revolutie (want zo heet dat waar we op af stormen).

Zoals ik al begon, de veranderingen gaan sneller dan je denkt. Het gaat om continu leren en jezelf heruitvinden. Kijk eens kritisch naar wat je al kan wat nuttig is voor de toekomst en op welke gebieden jij jezelf nog wilt aanscherpen of waar je jezelf moet her-uitvinden.

Enne … weet dat Perron Zes diverse diensten biedt die jou daarbij kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan Persoonlijke Ontwikkeling waar we je talenten en vaardigheden in kaart brengen en je ondersteunen bij het aanleren van een flexibele en future-proof manier van werken, denken en doen.

Tis maar dat je het weet.

Bron: Future of jobs report 2018, World Economic Forum, New report on workforce re-skilling by the World Economic Forum
Illustratie: Suzan van Delft

Hallo, mijn naam is Suzan van Delft. Ik ben gespecialiseerd in creatief denken en productief werken. Wat je situatie ook is en hoe vastgelopen jij je ook voelt, er is altijd een oplossing en het is met plezier dat ik samen met jou die oplossing vind. 

Ik laat je nadenken over wat je wilt, hoe je denkt en werkt, en waar jij blij van wordt.  Ik weet hoe ik jou kan helpen om dat vervolgens om te zetten in acties. En dat op zo een manier dat jij iedere dag werkt aan de juiste dingen zonder dat je verloren raakt in de dagelijkse rompslomp.  Hiermee creëer jij ruimte om je creativiteit te laten bloeien.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste fenomenale tips op het gebied van productief werken & creatief denken? Meld je dan nu aan en ontvang gratis iedere maand de nieuwsbrief. 

dit veld niet invullen s.v.p.