Planner-tips voor non-planners 

Nadenken over de toekomst kan leuk en spannend zijn.

Als je jong bent, droom je wat je later wilt worden. Op school bedenk je welke fantastische baan je daarna gaat krijgen en welke geweldige reizen je gaat maken. Wat later heb je een partner en mijmer je over een gezinnetje en je succesvolle carrière.

Tja… mijn toekomst vond (en vind) ik belangrijk, maar ik wist niet hoe ik een concept, dat zo onvoorspelbaar en onzeker was, moest aanpakken.

Daar stond ik dan als non-planner. Zonder hulp, probeer je er het beste van te maken. Het leek of velen om mij heen wel door hadden hoe elke stap en keuze die zij maakten in hun leven hun dichter bij hun toekomstige succes en dromen bracht. Zij hadden een 3 jaren plan, een 5 jarenplan en zelfs een 10 jaren plan. En ik, als non-planner, wist niet eens wat ik die avond ging eten.

Herkenbaar?

Ik plan best wel zaken in mijn leven. Ik plan mijn week en kijk zelfs enkele weken vooruit. Maar een 5 jarenplan is me nog nooit gelukt, laat staan een 10 jarenplan.

Als ik werk, een nieuw project start of thuis bezig ben, vergeet ik geregeld de wereld om mij heen. En ja, ik heb gewoon een kalender voor de afspraken en een weekschema met al mijn werkzaamheden. Dit weekschema maak ik liefst één keer per week (ja ik maak hem zelf) en vul deze met afspraken voor het liefst max. 2 weken vooruit, omdat ik mij anders overweldigd voel door van alles wat nog moet gebeuren.

Als er dan iemand vraagt wat ik over een maand doe, dan hakkel en stotter ik wat omdat ik eigenlijk geen idee heb. Nu betekent dat niet dat ik niet op mijn vizier heb wat er in het verschiet ligt, alleen weet ik dan niet ter plekke de exacte datum en tijd.

En ja, door de jaren heen heb ik echt wel geleerd dat plannen handig is om zaken die verder in de toekomst liggen voor elkaar te krijgen. Daarom wil ik het jou ook leren!  Check de mogelijkheden hier. Organiseren, gedetailleerd plannen en routines zitten niet van nature in mijn systeem. Schema’s voelen nog steeds beperkend en ik heb liever dat zaken open blijven. Ik heb daar inmiddels tools en strategieën voor ontwikkeld en in gebruik genomen. Maar vanzelf gaat het niet.

Om te voorkomen dat jij opeens schrikt en merkt dat er 10 jaar geruisloos voorbij zijn gevlogen en dat van de mooie dromen die je had weinig terecht is gekomen, vind je hier vijf plan tips voor non-planners.

Vijf plan-tips voor non-planners

1. Het grotere plaatje

Dromen, fantaseren en wegdwalen in ons hoofd kunnen we als de beste. Als je een non-planner bent, ga je meer voor het grotere beeld en heb je vaak minder met de details.

Het is zaak is  om de stappen te ontdekken die nodig zijn om dat gefantaseerde grote beeld te bereiken. En dat dan weer te koppelen aan dat wat je iedere dag doet.

Je vindt hieronder 3 stappen die je helpen om het grotere plaatje in te vullen aan de hand van dat wat je nu doet.

Stap 1. Vul je grotere plaatje in, je fantasie en dromen voor de toekomst.
Stap 2. Ga elk onderdeel van je leven na: werk, liefde, familie/gezin, vrienden, persoonlijke ontwikkeling, financiën, gezondheid, plezier/vrije tijd, spiritualiteit …
Stap 3. Check of dat wat je doet per onderdeel positief bijdraagt aan dat grotere beeld.
Stap 4. Als dat zo is, ga er dan vooral mee door. Als dat niet is of te weinig, pas dan je dagelijkse dingen aan zodat dat wat je doet jou dichter bij je grotere plaatje brengt.

2. Ga losjes om met data en tijden

De non-planner wil graag het gevoel van vrijheid en niet het idee hebben dat alles vastligt. We hebben er doorgaans een hekel aan als we een strak schema hebben waar we ons aan moeten houden. Dat werkt nu eenmaal niet voor ons. Dus geen exacte data, strakke schema’s en vastgepinde mijlpalen.

Wat we wel kunnen doen, is ervoor zorgen dat we onze doelen, persoonlijke ambities en dromen waar maken. Dat kan met blokken, verschuifbare blokken!

Rooster blokken in in je weekschema. Het blok hoef je niet minutieus in te plannen maar geef globaal aan wat je doet in die tijd. Bijvoorbeeld: werken aan strategische projecten of onderhoud of laatste ontwikkelingen vakgebied bijhouden.

Het blok kan je ook verschuiven als het op die dag en tijd niet uitkomt. Zorg er wel voor dat het die week wordt uitgevoerd.

3. Maak je eigen weekschema

Iedere week maak ik mijn eigen weekschema. Dit dwingt mij om te gaan zitten en na te denken wat ik de komende week ga en moet doen. Als ik dit niet doe, dan staar ik begin van de week naar een lege bladzijde.

Het invullen maakt me meteen bewust of dat wat ik opschrijf mij ook verder helpt in de richting die ik op wil.

Stap 1. Koop een spiraalschrift (liefst met blokjes), een setje stiften en een liniaal.
Stap 2. Plan een tijd in (einde van de week of begin nieuwe week) waarin je je weekschema tekent
Stap 3. Vul vervolgens je afspraken en taken in je weekschema in.

4. Doe alsof je een tijdschrift uitgeeft

Heb je er ooit bij stil gestaan dat de kerst-editie van je lievelingstijdschrift ergens in de zomer wordt bedacht?

Zij hebben een lange termijn planning om dit voor elkaar te krijgen. Zo kan je ook al jouw grotere projecten benaderen. Word redacteur van je eigen tijdschrift c.q. project. Doe net alsof de oplevering in de kerst klaar moet zijn en bedenk wat er allemaal moet gebeuren om dat voor elkaar te krijgen.

Redeneer achterstevoren wat je allemaal moet doen totdat je bij deze week bent. Bepaal dan wat je deze week moet doen om de eerste stappen te zetten.

En als het toevallig kerst is, dan bedenk je een zomer nummer.

5. Accepteer hoe je bent

Moet je zien waar je nu staat. En dat zonder minutieus uitgewerkte schema’s of een doordacht 10 jarenplan! Mooi toch?

Dat de meerderheid plannen vanaf hun geboorte onder de knie heeft, betekent niet dat dat de enige en beste manier is. Het is een andere manier om zaken aan te pakken. Beide manieren hebben voor- en nadelen.

Quotes om te onthouden en op je spiegel te schrijven, zodat je ze iedere ochtend ziet:

Ook als ik niet minutieus plan, werk ik aan mijn toekomst.

Plannen maken betekent niet dat ik mezelf vast zet voor de rest van mijn leven. Plannen zorgt ervoor dat ik nadenk over de stappen die ik ga nemen. Als die eenmaal in mijn hoofd en systeem zitten, mag ik weer loslaten.

I did it my way! (mag je er bij zingen)

Succes succes succes!

 

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste fenomenale tips op het gebied van productief werken & creatief denken?
Meld je dan nu aan en je ontvangt automatisch de nieuwsbrief in je mailbox.

dit veld niet invullen s.v.p.