Doe mij ook zo’n lekker misverstand!  

Communiceren lijkt heel makkelijk. De één zegt iets, de ander geeft daar een reactie op. Wat kan er mis gaan? Toch loopt het regelmatig spaak tijdens gesprekken. Hierdoor kunnen misverstanden en ruzie ontstaan.

Aangezien niemand zit te wachten op ruzie en bijbehorende stress, is het handig om dit zoveel mogelijk te minimaliseren. Dat kan o.a. met de methode van MapsTell. Sinds december 2018 ben ik geaccrediteerd MapsTell Guide en ik leg je er graag iets over uit.

Als er misverstanden ontstaan, is het aan jou en de ander of je wilt gaan reizen of niet. Wil je niet reizen en blijf je stokstijf vasthouden aan jouw visie en jouw inzichten en jouw invulling, dan zal het misverstand blijven bestaan en wellicht groter worden.

Als je echter bereid bent te reizen, is de kans een stuk groter dat je het misverstand vanuit een ander perspectief ziet. En het kan zomaar gebeuren dat je, zonder meteen een knieval te hoeven maken, begrip krijgt voor het standpunt van de ander. Je vat opeens de misvatting.

Dat reizen is wat je letterlijk doet bij de methode van MapsTell. Je staat op een fysieke kaart met daarop de Wereld van Verschil. Maps Tell is gebaseerd op de methode van DISC. Het DISC model versimpelt je gedragsstijl naar vier hoofdstijlen: Daadkrachtig, Invloedrijk, Stabiel en Consciëntieus. Deze vier hoofdstijlen zijn de vier Rijken die je terug vindt op de Wereld van Verschil. 

Elk Rijk heeft zo zijn eigen energie, taal en voorkeuren. Dat zie je terug in het gedrag en de manier van communiceren van de mensen die er graag vertoeven. Om het visueel nog aantrekkelijker te maken heeft elke hoofdstijl zijn eigen kleur: zo heb je een rood, groen, geel en blauw Rijk.  

Vier Rijken? Geel, blauw, rood, groen, is dat alles? Uiteraard is de wereld niet zo zwart wit. De wereld bestaat uit een spectrum van kleuren en jij ook. Maar het is wel handig om eerst even te versimpelen om daarna de nuance er weer in te brengen. 

Zo ben ik graag in het zogenaamde gele rijk waar ik enthousiast mag rondspringen en mensen mag inspireren. Tijdens de training sta ik op de wereldkaart dan ook fysiek in het gele Rijk. Schuin tegenover mij kijken mensen, die graag in het blauwe Rijk zijn, meewarig en soms hoofdschuddend naar die  springende, enthousiaste persoon aan de overkant.

Ik reis graag. Ik weet dat ik geregeld naar het blauwe Rijk reis omdat ik daar heb geleerd hoe je zaken structureert, orde aanbrengt, zaken voorbereidt en de juiste prioriteiten stelt om alsnog mijn doelen te halen.

Als ik dat stukje in mij herken en zo ook communiceer met mensen die blauwe energie laten zien, zullen er minder misverstanden ontstaan. Zolang ik maar bereid ben om voorbij mijn eigen gele grenzen te kijken en handelen. Ik heb daarvoor een andere taal moeten leren om de ander te begrijpen.

Nu vond ik dat ik behoorlijk flexibel over mijn grenzen keek en reisde. Het mooie van de Wereld van Verschil is dat ik ontdekte dat, als ik dacht dat ik moeite genoeg had gedaan en de grens meer dan voldoende was overgestoken om toenadering te zoeken, dat niet altijd het geval bleek. De uitdaging voor mij is om nog meer over mijn grenzen te kijken en handelen. Nog meer reizen dus! 

Ik zal het verduidelijken met een voorbeeld. Per situatie en context laat je bepaald gedrag zien. Stel; een collega is jarig en jullie worden met z’n allen uitgenodigd om mee te gaan naar de kroeg. Je hebt eigenlijk niet zoveel zin in lallende collega’s en zeker niet in die éne accountmanager die jou steeds mee uit blijft vragen.

Hieronder vind vier verschillende manieren van reageren, elk uit een ander Rijk:

bron voorbeeld: mapstell blog 12 mei 2016

  • Welke reactie ligt het dichtste bij jouw voorkeur?
  • Welke reactie ga je in geen miljoen jaar overwegen?
  • Welke reactie zou jou het meeste energie kosten om uit te voeren?
  • Kan je bij elke reactie een collega voor de geest halen die zo zou reageren?
  • Op welke reactie reageer jij met een allergie?

Interessant toch! En dit is maar een topje van de ijsberg van wat je ontdekt als je met een groep mensen op de Wereld van Verschil gaat staan.

 

Wil jij dat ook ontdekken?

Hier kan je via een korte vragenlijst (24 vragen) jouw eigen gedragsstijl direct inzien. 

Ja, ik wil ontdekken
Stuur mij de link naar de vragenlijst
dit veld niet invullen s.v.p.

Een andere mogelijkheid is om je NU inschrijven voor een INTRODUCTIE WORKSHOP de Wereld van Verschil. Dit is een laagdrempelige manier om kennis te maken met deze methode. Dit is een open inschrijving. Deze 2,5 uur durende workshop verzorg ik samen met een andere Maps Tell Guide; Nynke Visser.

De investering is € 85,- euro (ex btw). Hiervoor krijg je een interactieve workshop èn je ontvangt jouw PersonalMap. Dus grijp die kans en breng jezelf in kaart!

De data in 2019 zijn: 

Donderdag 21 februari 2019 van 19:00 – 21:30
Vrijdag 12 april 2019 van 9:30 – 12:00
Donderdag 20 juni 2019 van 19:00 – 21:30
Vrijdag 20 september 2019 van 9:30 – 12:00
Dinsdag 5 november 2019 van 19:00 – 21:30

De locatie is een ruime studio in de Apparatenfabriek op Strijp-S in Eindhoven. Hier vind je meer informatie. Bel of mail naar mij voor meer informatie of om je direct aan te melden.

Vanuit de verschillende rijken, vind je hieronder de informatie over die introductie workshop:

Rood: Workshop duurt 2,5 uur. Resultaat is direct inzicht in jouw gedragsstijl. We gaan doen. Je gaat met quick wins naar huis die je direct kan toepassen. Meld je nu hier aan.

Groen: Het is vooral heel gezellig om met andere mensen meer over jezelf te ontdekken. We zorgen voor een veilige en rustige omgeving.

Geel: Je gaat nieuwe dingen ontdekken over jezelf. Je krijgt de ruimte om te spelen in de Wereld van Verschil. Dit is te leuk om te missen!

Blauw: Maps Tell is gebaseerd op het DISC model. DISC is een wetenschappelijk onderbouwde methode om gedragsstijlen in kaart te brengen. Meer info vind je hier. De workshop vindt plaats in Strijp-S, Eindhoven. De workshop duurt 2,5 uur. De investering is euro 85,- exclusief btw. 

 

Hier vind je meer informatie. Je kan uiteraard ook bellen en/of mailen naar mij voor meer informatie of om je direct aan te melden.

Grijp je kans, meld je nu aan en breng jezelf in kaart!

 

Hallo, mijn naam is Suzan van Delft. Ik ben gespecialiseerd in creatief denken en productief werken. Wat je situatie ook is en hoe vastgelopen jij je ook voelt, er is altijd een oplossing en het is met plezier dat ik samen met jou die oplossing vind. 

Ik laat je nadenken over wat je wilt, hoe je denkt en werkt, en waar jij blij van wordt.  Ik weet hoe ik jou kan helpen om dat vervolgens om te zetten in acties. En dat op zo een manier dat jij iedere dag werkt aan de juiste dingen zonder dat je verloren raakt in de dagelijkse rompslomp.  Hiermee creëer jij ruimte om je creativiteit te laten bloeien.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste fenomenale tips op het gebied van productief werken & creatief denken? Meld je dan nu aan en ontvang gratis iedere maand de nieuwsbrief. 

dit veld niet invullen s.v.p.