Ingevingen; hoe vind je ze en hoe vang je ze? 

Ingevingen zijn net insecten. Soms vliegen ze langs en heb je niks door. Anderen hoor je luid zoemen en laten je niet met rust. Sommige steken. Soms zijn zo mooi dat we ze vangen en achter glas prikken om te bewonderen aan de muur.

Creatief problemen oplossen start met inspirerende ingevingen. Net als insecten vind je inspiratie op de gekste plekken. Het kan in een bos zijn maar ook onder een steen ergens in een Japanse tuin of op de jas van je buurman. Open staan voor deze ingevingen is stap 1 om inspiratie te vangen.

Creativiteit betekent dat je nieuwe connecties maakt in je hoofd. De kans op nieuwe connecties in je hoofd is groter als jij daar een verzameling inspirerende dingen hebt rondzweven; gekke momenten, kunst die jou raakt, zaken die je aan het denken zetten, aparte woordgrapjes, mooie kleuren, exotische geuren, beelden van vreemde vogels etc. Het maakt eigenlijk niet uit. Hoe meer inspirerende dingen er in je hoofd wonen, hoe groter de kans is dat deze elkaar eens tegenkomen en er vreemde, nieuwe connecties ontstaan. Dit is jouw voedingsbodem voor ideeën.

Hoe doe je dat, ingevingen verzamelen in je hoofd?

Houd opties open.
Bekijk de wereld niet als expert maar als beginneling. Weet dat er altijd iets te leren valt. Sta open om te leren. Dit zorgt ervoor dat je meerdere opties toelaat en niet meteen conclusies trekt en jezelf afsluit voor nieuwe informatie.

Luister meer dan je praat
Er komt geen nieuwe informatie bij je binnen als jij steeds diegene bent die praat. Luister naar de ander, met aandacht. Hoor wat ze echt te zeggen hebben en laat je verrassen door andere perspectieven.

Blijf vragen stellen

Stel jezelf vragen als Wat als…? of Waarom? of Hoe?
Ontdek wat er nog meer mogelijk is dan dat ene idee of dat ene perspectief dat jij had bedacht.

Zet al je zintuigen in

Vaak zet je één zintuig in, je voorkeurszintuig. Maak een zintuigen checklijst en ga die af als je ergens door getriggerd wordt:
Wat zie ik? Wat voel ik? Wat hoor ik? Wat proef ik? Wat ruik ik?
Laat je vervolgens lekker afleiden door de nieuwe gedachten dat elk antwoord oproept. Gebruik die gedachten weer om tot nieuwe ideeën te komen.

Werk er samen aan
Je weet maar wat je zelf weet. De ander heeft weer een heel ander pakketje aan ervaringen, ideeën en perspectieven. Maak daar gebruik van door jouw idee met een ander verder uit te bouwen.

Creativiteit begint met het vangen van inspirerende ingevingen. Nu is het aan jou om inspiratie te vinden om vanuit daar vervolgens nieuwe ideeën en gedachten te creëren.

Download hier de mini checklijst om ingevingen te vangen

Vul je mailadres in en download de checklijst ingevingen

Als bonus ontvang je regelmatig fenomenale tips, inspiratie en adviezen over productief werken & creatief denken van Perron Zes

dit veld niet invullen s.v.p.
 

• Verzamel lukraak en veel verschillende beelden, geuren, gevoelens, geluid en smaken.
• Sta op met de gedachte dat je vandaag veel gaat leren. Doe dat dan ook.
• Verzamel per week minstens 6 nieuwe perspectieven door te luisteren naar anderen. Schrijf ter ondersteuning BD (= Bek Dicht) op de palm van je hand.
• Stel jezelf geregeld de vraag Wat als…?
• Check al je zintuigen als iets jouw aandacht trekt, wat zie je, wat hoor je, wat ruik je etc.
• Vraag anderen om samen jouw ideeën nog mooier te maken.

Ingevingen zijn als insecten. Net als jij ze wilt vangen, vliegen ze weg.
Houd daarom een boekje en een bakje bij.

Een boekje om inspiratie en ideeën te tekenen en te beschrijven. Zo onthoud je beter en breid je de verzameling van inspirerende dingen in je hoofd uit.
Houd ook een bakje bij om gevonden voorwerpen te bewaren. Gewoon voor de leuk. Hieronder vind je ter inspiratie mijn doosje: ”random crap”. 

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste fenomenale tips op het gebied van productief werken & creatief denken?
Meld je dan nu aan en je ontvangt automatisch de nieuwsbrief in je mailbox.

dit veld niet invullen s.v.p.