Heb jij de puzzelstukjes van jouw onderneming al gevonden?

puzzel maken Perron Zes

Het einde van het jaar nadert, dus het is weer tijd voor reflectie.

Eén van de dingen die ik overdacht, was dat het hebben van een eigen onderneming lijkt op het maken van een puzzel. Puzzelen vind ik leuk. In mijn hoofd mogen dan zowel mijn analyse-deel als mijn problem solving-deel op volle toeren draaien.

Uitzoeken en uitpluizen hoe dat nu werkt, een onderneming runnen.

  • Wat komt er allemaal bij kijken?
  • Hoe bied je diensten aan die bij jou passen en die anderen graag willen?
  • En hoe doe je dat allemaal zo simpel mogelijk, zodat je niet verstrikt raakt.
    En dat allemaal, mag ik helemaal op mijn eigen manier doen!

Het moeilijkste gedeelte van je onderneming runnen, is dan ook het maken van de puzzel. Anders dan een doorsnee puzzel krijg je bij ondernemerschap geen setje passende puzzelstukjes aangeleverd. Laat staan dat je het in een mooie doos krijgt met het voorbeeld op de voorkant.

Wat je krijgt, lijkt meer op een bij elkaar geraapt zooitje puzzelstukjes die door ruimtewezens zijn uitgezocht, waarbij ze zo vrij zijn geweest deze uit 12 verschillende puzzels te selecteren. Voordat je kan beginnen met uitvogelen hoe ze in elkaar passen, moet je eerst nog even uitvinden waar de stukjes überhaupt voor dienen. Dat dus.

Mijn zus en ik hadden thuis vroeger zo’n puzzel. Het duurde soms dagen voordat we hem in elkaar hadden. Soms bleef dat ding in stukken een week in een hoekje liggen waar we hem uit pissigheid hadden neergegooid. Maar uiteindelijk lukte het altijd.

Als je volhoudt, blijft graven, uitproberen, analyseren, experimenteren en weer opnieuw probeert dan komt daar een moment …
Een moment dat je inziet dat je weer een stukje ontrafelt hebt van de puzzel. Je hebt een sprong gemaakt en je kan weer verder.
Die momenten, daar doe ik het voor, want dat geeft me energie. Zaken worden helder, je doorziet de achterliggende patronen, je snapt waarom dat zo hoort en je legt het gevonden, passende puzzelstukje in jouw grote puzzel.

Dat is de puzzel van ondernemen.

Je hebt de losse stukjes één voor één bekeken en geconcludeerd dat ze echt geen deel uitmaken van eenzelfde geheel. Je hebt gezien waarin ze hetzelfde zijn en waarin ze anders zijn. Je hebt ze ontrafeld, totdat je wist uit welke onderdelen ze bestonden om ze weer op te bouwen op jouw manier, zodat het voor jou klopt.

De afgelopen 8 (!) jaar heb ik gebouwd aan mijn puzzel ´Perron Zes’. Stukjes bleken uit allerlei hoeken te komen; organiseren, plannen, creatief denken, psychologie, financiën, marketing en sales, technische platformen, gedrag en beïnvloeding, communicatie, design, en wat al niet meer.

Het is een hele weg om uit te vinden welke stukjes in mijn plaatje horen en hoe ze daarin passen zodat het klopt.
En het lijkt soms wel of iemand er steeds een stukje bijlegt als ik even niet kijk (misschien doe ik het zelf wel). Dit betekent dat je weer naar het geheel moet kijken om de balans opnieuw te vinden. Ik kan je zeggen; het lijkt warempel alsof het steeds helderder wordt hoe mijn plaatje in elkaar steekt. Hoewel ik inmiddels begrijp dat de puzzel maken het ding is waar het om draait bij ondernemen.

Ondernemen is moeilijke dingen doen, zelf beslissen, uitvinden, vallen en opstaan. Stukjes vinden die opeens blijken te passen en ze toch weer kwijtraken. En dan weer nieuwe stukjes vinden, passen en uitvogelen wat het is. En dat steeds maar weer. Het ding dat ik geleerd heb, tot nu toe, is dat ondernemen een reis is. En niet meer dan dat: een reis.
Business Basis Check Perron Zes
Het is helemaal nooit de bedoeling geweest dat je aankomt op je plaats van bestemming! Het gaat niet om de bestemming. Je doelen halen is niet het eindpunt. Je reist.( punt). Het is aan jou als ondernemer om een super reis te hebben en tussentijds de stukjes te vinden en te leggen, zodat jouw plaatje steeds completer wordt. 

Ik werk momenteel hard aan de Perron Zes Business Basis Check. Een check (of noem het een puzzel) die jou helpt om de stukjes van je onderneming in kaart te brengen. Zo raakt je basis op orde en van daaruit kan jouw reis beginnen.

Hier rechts vind je vast één van de stukjes uit de Business Basis Check puzzel: de klanten !
Binnenkort meer!

Illustratie: Emmeke van der Put