Het opschuivende droom syndroom

Het opschuivende droom syndroomHet is zo leuk om te dromen over de geweldige dingen die je in de toekomst gaat doen. Denk maar eens aan
dat strakke lijf na al je sportinspanningen of
dat boek dat je hebt geschreven of
dat complexe project wat jij succesvol hebt afgerond of
dat geslaagde bedrijf wat je runt of
die inspirerende reis die je hebt gemaakt
Geweldig. Lekker mijmeren over hoe dat er uitziet en wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen.

We vergeten vaak dat de stappen daar naar toe ook nog gedaan moeten worden. En wel door jou. Daar loopt het vaak mis. Want om die droom te verwezenlijken, zal je NU iedere dag iets moeten doen.

Bleh

Daar hebben we niet altijd evenveel zin in. En tja laten we eerlijk zijn, er zijn nog zoveel andere dingen die je gedurende de dag moet doen. En die doe je. En langzaam maar zeker schuift die grote droom verder de toekomst in. Het zogenaamde opschuivende droom syndroom doet zijn werk. En het gevolg voor jou? Jij verdrinkt je weer in de dagelijkse waan van de dag. Druk druk druk (met wat???).

Wat doen mensen die hun dromen WEL voor elkaar krijgen? Die wel een lijf hebben om je vingers bij af te likken of die wel een boek hebben geschreven en uitgegeven en die wel dat project, wat hun zoveel energie gaf, succesvol opgepakt en afgerond hebben? Hoe doen zij dat? Wat is hun geheim?

Ik heb het nog niet helemaal ontrafeld maar dit zijn wel 3 dingen die steeds terugkomen om je droom wèl voor elkaar te krijgen:

1. Door klein te denken. Ja serieus. Denk eens na wat jij vandaag kan doen, iets wat klein een weinig moeite kost, dat jou een stap verder brengt.
2. En door de simpele actie die je neemt niet als losstaande actie te zien maar als een onderdeel van een groots plan. Een hindernis die je moet nemen om dichterbij het concrete resultaat, dat je droom is, te komen.
3. Ze nemen de ene hindernis na de ander om zo steeds dichterbij hun grote doel te komen. Consistent kleine simpele dingen doen.

VOILA deze openbaring zorgde ervoor dat ik afgelopen jaar mijn nieuwe product Verover de Wereld met jouw Onderneming voor startende en groeiende ondernemers heb opgezet. Een nieuwe product waarin ondernemers in 5 modules stappen nemen om het fundament van hun bedrijf neer te zetten zodat ze kunnen groeien.
Succes is het resultaat van heel veel kleine beslissingen die je iedere dag neemt.

De crux is om de juiste kleine beslissingen te nemen en uit te voeren die leiden tot het gewenste uitkomst.

Het opschuivende droom syndroom2Stel je nu eens voor dat je gezonder wilt leven:
Als je iedere dag 1000 extra stappen zou zetten (dat is nog geen kilometer). Dan zijn dat 7000 stappen per week ofwel 364.000 stappen op jaarbasis. Dan kom je op ± 254,8 km! Dat is van hier tot Groningen.
Of als je iedere ochtend 2 push ups doet…. dat zijn dat er 730 per jaar! Waah spierballen!
Of als je iedere dag dat bakje chips laat staan… dat scheelt dan 365 bakjes chips per jaar! Dat is vast heel veel calorieën (ik spreek hier uit ervaring).
En om het nog makkelijker uit te leggen. Elke postzegelverzameling begint met 1 enkele postzegel.

Het is toch behoorlijk geweldig hoe deze kleine dingen, die makkelijk te doen zijn, kunnen leiden tot zulke grote resultaten – als je ze lange tijd blijft volhouden.

En deze truc kan je op allerlei gebieden toepassen:

• 10 pagina’s lezen uit een boek (tig boeken per jaar)
• Iedere dag 2 euro in een spaarpot doen (730 euro!)
• 15 minuten eerder opstaan en die tijd besteden aan mediteren of whatever
• Iedere vrijdag een tekening maken (portfolio van 52 tekeningen)
• Iedere maandag 3 woorden Spaans leren (si hablo espanol)
• Iedere ochtend 10 minuten besteden aan je dagelijkse planning
• Elke week 1 uur besteden aan dat grote project (project gereed)

Succes gebeurt niet in één dag. De gewenst resultaten zie je niet eens in enkele dagen of zelfs weken. Je succesvolle uitkomst wordt bepaald door je consistente gedrag – door iedere dag kleine stapjes te zetten.

Dus wil je serieus dat doel bereiken waar je nu al een tijd over droomt? – Want ben eens eerlijk, die droom komt niet voor niets steeds terug-. Dan wil ik je vragen om dagelijks KLEIN te denken om op de LANGE TERMIJN groots te doen. Bekijk je grote doel nog eens. Maak er simpele stappen van. Breek het op in kleine stappen die je iedere dag, zonder veel moeite, kan uitvoeren.

In de bijlage vind je een worksheet die jou daarbij kan helpen. In één overzicht zie je de acties die jij dagelijks moet nemen om je grotere doel te bereiken.

En nu .. go go… pak die droom bij zijn kladderfladders en maak het waar. Ik vind het altijd leuk om te horen met welke dingen je bezig bent, dus laat me gerust weten welke droom jij dit jaar gaat waarmaken. Heb je meteen een stok achter de deur!

Groet,
Suzan van Delft
*Berekening stappen
1 stap is gemiddeld 76 cm voor mannen en 67 cm voor vrouwen
10.000 stappen komt op 7 – 8 km
1000 stappen op 0,76 km
1315 stappen = 1 km
Bron: drfrank.nl