5 vaardigheden die creativiteit stimuleren

567 jaar geleden werd op 15 april ene Leonardo geboren in Vinci, Italië. Zoals iedere baby huilde hij in zijn wiegje, dronk hij graag moedermelk en groeide hij als kool.

Als kind wandelde Leonardo graag in de natuur en leerde daar van oom Francesco van alles over de planten en bomen. Hij hield erg van de natuur en ook van natuurkunde. Hij verbaasde zich over van alles: van het stromen van water, de werking van het menselijk lichaam tot de vliegbeweging van een lieveheersbeestje. Hij bestudeerde alles heel nauwkeurig.

Dat zien we nu nog terug in de tekeningen en studies die hij heeft achter gelaten. Leonardo Da Vinci was schilder, beeldhouwer, dichter, ingenieur en uitvinder. Maar vooral erg nieuwsgierig. Om deze grote man en zijn creatieve denkwijze te vieren is het de hele week World Creativity & Innovation Week.

Welkom.

Deze hele week ontvang je creativiteit stimulerende artikelen en opdrachten van Perron Zes zodat je de Leonardo in je wakker schudt. 

ASSOCIËER VLOT & FLEXIBEL

Bij associatief denken zoek je naar overeenkomsten en verbanden tussen gedachten, woorden of beelden. Uit onderzoek blijkt dat associatief denken dé basis is van creatief denken.

Oefen een week lang bij het ontbijt. Zet een stopwatch op één minuut. Prik lukraak een woord uit de krant. Associeer zoveel mogelijk op dat ene woord.

VERBEELD

Bij verbeeldingskracht creëer je wat je graag zou willen. Je creëert dingen die er nog niet zijn en nu nog alleen in jouw hoofd wonen.

Je oefent dit door 15 min per dag te plannen om weg te dromen. Start met de vraag ‘Zou het niet fantastisch zijn als…’ en kijk waar je uitkomt..

SPEEL

Spelen is een vaardigheid die we goed kennen en stimuleren bij onze kinderen maar zelf te snel afleren. Neem jezelf als volwassen niet zo serieus.

Weet je nog hoe leuk het was om op de bank te springen, hutten te bouwen of als je in een tunnel fietst heel hard te gillen. Dat is spelen.

Bedenk waar jij als kind heel blij van werd. Maak een lijst en ga het gewoon doen. Samen met je kind, want die kan als dekmantel dienen.

OMHELS RISICO

Bij deze vaardigheid moet je vooral dingen afleren. Om té voorzichtig te zijn, om té bang te zijn om nieuwe dingen te doen of om uit te proberen.

Risico’s omhelzen oefen je door een ‘Hier gaat mijn hart wat sneller van kloppen’-lijstje te laten maken. Voer elke week één activiteit van dat lijstje uit.

dit veld niet invullen s.v.p.

ZET DE AUTOMATISCHE PILOOT UIT

Al jaren leef je volgens vaste routines. Je houdt je keurig aan hoe jij dingen altijd doet. Je hebt ervaren dat dingen op dezelfde manier doen, best handig is en een hoop tijd scheelt. Maar het is funest voor creativiteitsontwikkeling.

Doe de dingen 3% anders vandaag; drink je koffie met de andere hand, ga op een andere plek aan tafel zitten en stap met je andere been als eerste in je lange broek.

*** BONUS VAARDIGHEID ***

En dan is er nog 1 belangrijke vaardigheid om dit allemaal daadwerkelijk voor elkaar te krijgen: 

NEEM ACTIE

Dus kom uit die stoel en doe je ding!

 

illustraties: Suzan van Delft

dit veld niet invullen s.v.p.

Hallo, mijn naam is Suzan van Delft. Ik ben gespecialiseerd in creatief denken en productief werken. Wat je situatie ook is en hoe vastgelopen jij je ook voelt, er is altijd een oplossing en het is met plezier dat ik samen met jou die oplossing vind. 

Perron Zes stimuleert daarbij creativiteitsontwikkeling en zorgt zo voor niet voor de hand liggende oplossingen en een andere kijk op de zaak waarmee jij leert om flexibel om te gaan met verwachte en onverwachte veranderingen in het dagelijkse werk en leven.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste fenomenale tips op het gebied van productief werken & creatief denken? Meld je dan nu aan en ontvang gratis iedere maand de nieuwsbrief. 

dit veld niet invullen s.v.p.