2 dingen om regie te houden & 3 spelregels voor meer controle

Ik wil het kort over controle hebben en dingen in de hand houden.

Want laten we eerlijk zijn, de laatste tijd hebben we wel een lesje loslaten geleerd. Wat er aan de andere kant van de oceaan gebeurt, maakt niet uit welke kant je op gaat trouwens, hebben we helemaal niet onder controle.

Zo heb ik ook niet altijd het gevoel dat ik volledige controle over mijn bedrijf heb. Bepaalde dingen voelen alsof je er geen grip op hebt. Misschien herken je dat wel.

  1. Je to-do-lijst blijft nagenoeg even lang ook al werk je kei-hard.
  2. Je begrijpt niet waarom niet iedereen jouw fantastische dienst of product wilt kopen.
  3. Al die anderen doen niet wat jij wilt.

Of misschien is het wel wat anders wat er voor zorgt dat jij het gevoel hebt dat je ergens geen grip op hebt.

De harde realiteit – houd je vast – :
Er zijn maar weinig dingen waar je echt controle over hebt. Je zou wel anders willen, maar het is niet zo. Vechten tegen de bierkaai dus.

Maar hoe ga je dan om met dingen die ogenschijnlijk niet onder controle te brengen zijn, maar die je wel behoorlijk in de weg zitten? Het enige wat je hebt is dit moment. En op dit moment kan jij 2 dingen doen om regie te nemen over je eigen situatie: plannen of actie nemen.
 
• Plannen is een oplossing bedenken en een overzicht maken van taken: wat, hoe, wanneer, hoe lang en door wie?
• Actie is daadwerkelijk doen wat er in je plan staat.

Het beste resultaat krijg je als je beide doet. Vervolgens gaat het om de juiste balans vinden tussen die twee. Je maakt een plan, dan voer je de acties uit. Je bekijkt wat de acties je opleveren en dan pas je je plan weer aan. Vervolgens neem je weer actie.

Kort gezegd: plannen, actie nemen, plannen, actie nemen, plannen etc etc

Zo simpel is het.

Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar wel simpel.

Voor het beste resultaat houd je daarbij deze 3 spelregels in je achterhoofd:

1. Stel een plan op en volg hem niet
Een plan is er om vanaf te wijken en niet om perfect te volgen. Ja ammehoela, zal je misschien denken. Als ik dat plan niet stap-voor-stap moet volgen, waarom stel ik het dan op? 

Bij een plan gaat het er meer om dat je vooraf nadenkt over dat wat je wilt bereiken. Dit scheelt je een hoop tijd vergeleken met de keren dat je maar gewoon begint en wat doet. Uiteindelijk kom je daarmee helemaal niet in de buurt van wat je wilde bereiken. Met als resultaat dat je nog meer het idee hebt dat je geen controle hebt.


2. Plan creatieve denk-tijd 

Er bestaat een grote misvatting over plannen. Namelijk dat plannen ervoor zorgt dat je niet meer geïnspireerd bezig kunt zijn, of dat je de lol of de passie uit iets kan plannen.

Ik geloof dat plannen er juist voor zorgt dat je tijd wint, omdat je je tijd niet verdoet met, tja met wat eigenlijk? Het biedt je juist handvatten om tijd in te plannen waarin je de controle lekker los kan laten en creatief kunt denken. 

3. Ben eigenaar van het resultaat
Op een Italiaanse conferentie leerde ik: it’s my time and my space. IK ben geheel en al verantwoordelijk voor MIJN tijd en MIJN ruimte. En alles wat ik doe met die tijd en die ruimte, resulteert in resultaten die IK heb gecreëerd. Het gaat uiteindelijk om de keuzes die jij maakt. OWN IT. Ben eigenaar van jouw tijd en jouw ruimte.

Een behoorlijk open deur als ik het zo terug lees. Toch: zo simpel is het. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar wel simpel.

Samengevat zijn er dus twee dingen die je kunt doen om controle uit te oefenen over je eigen zaken. Maak gebruik van je kansen en overwin je risico’s. En dat doe je door:

• een plan maken
en
• actie nemen
i e d e r e   k e e r   w e e r .

Hier is een vraag voor jou:

Neem nu 30 seconden om na te denken over een uitdaging die jij nu hebt.
Maak een plan en neem actie.

Voor ondernemers die de controle kwijt zijn en niet meer weten waar ze moeten beginnen. Begin dan bij de Business Basis Check. Dat laat jou nadenken over je bedrijf en vormt de basis om een plan te maken. Je krijgt inzicht in waar het nog rammelt binnen jouw bedrijf. Waar je teveel hebt los gelaten. Vervolgens kan je actie nemen om dat plan uit te voeren. Maar eerst het begin – own your time and your space- now!

Heb je de basis al op orde? Heb je enige controle over het fundament? Dan ben je klaar voor Briljant Business Actieplan