10 bezigheden om ideeën beter te laten ontkiemen

567 jaar + 3 dagen geleden werd op 15 april Leonardo geboren in Vinci, Italië. 

Deze hele week ontvang je creativiteit stimulerende artikelen en opdrachten van Perron Zes zodat je de Leonardo in je wakker schudt. Deze dag staat geheel in het teken van de incubatie. De betekenis daarvan is (medisch) “het sluimeren van een ziektekiem”.  

Dit sluimeren is ideaal in de periode tussen ideeën bedenken en ideeën tot uitvoering brengen. Je laat je ideeën enkele dagen bezinken. Dit zorgt ervoor dat je loskomt van het oorspronkelijke idee. In de tussentijd gaat je brein in het onderbewuste aan de slag met pruttelen, borrelen en ontkiemen. 

Je neemt afstand van je probleem en je laat je onbewuste denkproces aan het werk in deze periode. Het beste resultaat krijg je als je in de tussentijd een beetje druk bent met andere dingen. Hieronder vind 10 bezigheden die je kan doen terwijl in je onderbewuste jouw ideeën ontkiemen:

1. Onkruid wieden

2. Legoblokjes sorteren op kleur of grootte

3. Keukenla opruimen

4. Hond of poes of cavia aaien

5. Puzzel maken

6. Haren wassen

7. Kleren opvouwen à la Marie Kondo

8. Planten snoeien

9. Doodles tekenen

10. Wandelen

Te moeilijke bezigheden zorgen ervoor dat er te weinig ruimte is om te ontkiemen. Deze bezigheden zorgen voor voldoende afleiding en geven ruimte aan het onderbewuste.

Door je gedachten nog even te laten pruttelen, kom je op nieuwe invalshoeken voor je probleem. In deze hectische wereld is het zowieso wel verstandig zo nu en dan een incubatie-periode in te lassen. We rennen van hot naar het en vergeten ons brein ruimte te bieden om ideeën en inzichten te laten ontkiemen. 

Probeer het maar eens vandaag: Neem een probleem. Vind ideeën en ga dan één van de 10 bezigheden doen. Doet dat minimaal een uur. Ga dan rustig ergens zitten en scan je brein af of je nieuwe invalshoeken hebt gekregen.  

Ontkiem ze!

 

illustraties: Suzan van Delft

Hallo, mijn naam is Suzan van Delft. Ik ben gespecialiseerd in creatief denken en productief werken. Wat je situatie ook is en hoe vastgelopen jij je ook voelt, er is altijd een oplossing en het is met plezier dat ik samen met jou die oplossing vind. 

Perron Zes stimuleert daarbij creativiteitsontwikkeling en zorgt zo voor niet voor de hand liggende oplossingen en een andere kijk op de zaak waarmee jij leert om flexibel om te gaan met verwachte en onverwachte veranderingen in het dagelijkse werk en leven.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste fenomenale tips op het gebied van productief werken & creatief denken? Meld je dan nu aan en ontvang gratis iedere maand de nieuwsbrief. 

dit veld niet invullen s.v.p.